Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 29.11.2016.
09:58
Tanjug, Vestionline A
Predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga i poslanik CDU kancelarke Angele Merkel, Norbert Retgen, pozvao je Berlin da uvede sankcije Moskvi.
Utorak 29.11.2016.12:52
Ben Tre, februar 1968. godine..... Američki avion „fantom f-4“ bombardovao je područje u Vijetnamu koje je bilo pod kontrolom snaga Vijetkonga. Tom prilikom gađan je i grad Ben Tre, koji je postao prva tema globalne debate o bombardovanju civila. Novinar „Asošiejted presa“ Piter Arnet intervjuisao je neimenovanog američkog generala koji je tada rekao: „Morali smo da uništimo grad kako bismo ga spasili“. Pored te, ostala je upamćena i izjava generala Kirtisa Lemeja, koji je pilotima poručuju da „bombarduju Vijetnamce sve dok ih ne vrate u kameno doba“. U toj akciji, koja je nazvana „Kotrljajući grom“ civilnih žrtava je bilo, a tačan broj, nažalost, nikada nije objavljen, piše „Si-En-En“.
Utorak 29.11.2016.12:52
Sklonište u Iraku, februar 1991.... Tokom prvog Zalivskog rata američki avioni bombardovali su sklonište u Amirijahu, predgrađu Bagdada, i tom prilikom ubili 408 civila. „Si-En-En“ navodi da je sklonište planski gađano, uprkos činjenici da su se u njemu nalazili civili. Pentagon i CIA su se branili tvrdnjom da je sklonište zapravo bilo pomoćni komandni centar, i optužili Sadama Huseina da je „namerno naselio civile u to područje, koristeći ih kao ljudski štit“.
Utorak 29.11.2016.12:53
Albanska izbeglička kolona, Kosovo 1999..... Tokom rata na Kosovu i Metohiji, NATO je gađao kolonu Albanaca i tom prilikom usmrtio 73 osobe. Alijansa je naknadno priznala da je njihov pilot „slučajno bacio bombu na civile, jer je mislio da je u pitanju jugoslovenska vojska“.
Utorak 29.11.2016.12:53
Venčanje u Avganistanu, jul 2002... Na početku rata u Avganistanu, dve američke letelice bombardovale su ceremoniju venčanja u centralnoj provinciji Uruzgan, pri čemu je život izgubilo 48 ljudi. Pentagon je izdao saopštenje da su piloti reagovali na „žestoku protivavionsku paljbu“. Avganistanski ministar odbrane rekao je da je u pitanju laž, te da su svatovi u tradicionalnoj ceremoniji proslavili svadbu tako što su iz pištolja ispalili nekoliko hitaca u vazduh.
Utorak 29.11.2016.12:58
Nemački državni medij "Dojče vele" objavio je članak o višedecenijskom potiskivanju nac,ističkih zločina u Lenjingradu tokom Drugog svetskog rata. Zločini Vermahta do 1980. godine u Nemačkoj bili gotovo potpuno sakriveni. Staljingrad – Lenjingrad je bio ljudska katastrofa Drugog svetskog rata na istoku. Nemački vojnici su tu stotine hiljada civila planski poslali u smrt od gladi i smrzavanja. Taj zločin je dugo potiskivan u Nemačkoj, navodi se u tekstu "Lenjingrad: grad na koji su poslali glad". Prvo su nestali psi i mačke. Ni ptica više nije bilo. Sve pojedeno – iz nagona za opstanak, da ne bi poludeli. Tapete, git sa prozora, supa od kuvane kože – bili su deo ratnog jelovnika građana Lenjingrada. Jedan od preživelih, ruski pisac Danil Granin, na 70-godišnjicu blokade, pre dve godine u nemačkom Bundestagu, svoju priču je počeo nezamislivim: "Dete umire, ima samo tri godine. Majka stavlja telo u dvostruki prozor, svakog dana odseca po malo i time hrani svoje drugo dete, ćerku. Devojčica je preživela".

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)